Desmuntant mites sobre la Viquipèdia

En algun moment tots hem necessitat cercar informació a la xarxa. I segurament que molts hem acabat a la Viquipèdia. La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, és a dir, tothom hi pot col·laborar. A més, es troba entre les cinc pàgines més visitades del món i, per a moltes persones, és la primera font d’informació que solen consultar.

El fet que qualsevol internauta pugui modificar-ne els articles és el que la fa única, però també discutible. Són prou coneguts els casos en què un professor ha encarregat un treball als seus alumnes i, sabent que aquests consultarien la Viquipèdia, n’ha canviat diverses informacions per tal de demostrar-los que cal contrastar les dades. Experiments com aquests, però, no ens han de fer desconfiar de la Viquipèdia, sobretot de l’edició en català. L’edició en la llengua de Ramon Llull, precisament, ha estat la primera en rebre la qualificació d'”excel·lència”, per davant de l’anglesa, l’espanyola i la francesa, que tenen molts més articles.

No podem jutjar la Viquipèdia si no sabem com funciona. Ja fa prop de deu mesos que jo en sóc un usuari registrat. La meva experiència com a viquipedista m’ha permès veure fidelment com es mou l’enciclopèdia per dins. Així doncs, ara és el moment de desmuntar uns quants mites sobre aquesta pàgina: que tots hem sentit, però que pocs han comprovat.

“La Viquipèdia no és fiable. Qualsevol pot escriure-hi el que vulgui, per tant, la informació pot ser falsa.”

Abans he comentat el cas del professor que posava a prova els seus alumnes. El que és estrany és que la informació errònia introduïda pel mestre fos, finalment, vista pels alumnes. Perquè el més normal és que aquest tipus de dades siguin eliminades automàticament. A l’enciclopèdia lliure hi ha uns robots anomenats reversors, que es dediquen a esborrar totes aquelles edicions fetes amb mala intenció. A més, cada modificació a la Viquipèdia és patrullada. Com el policia que vigila els carrers, a la Viquipèdia hi ha uns determinats usuaris que revisen tots i cadascun dels canvis que s’introdueixen als articles. Si aquests canvis no són adequats, es reverteixen.

Això no vol dir que tota la informació exposada a la Viquipèdia sigui verídica. Si feu un cop d’ull a l’article sobre la Terra i baixeu fins al final de la pàgina veureu dos apartats: Referències i Bibliografia. Les normes de l’enciclopèdia estableixen que a tots els articles s’hi han de citar fonts fiables. Si no, poden ser eliminats. És feina de l’internauta que cerca informació contrastar adequadament el text de la Viquipèdia i comprovar, gràcies a les referències, que allò que s’hi explica és verdader.

“Si hi publico qualsevol cosa me l’esborraran al cap de poc”

Abans de llançar-se a col·laborar a la Viquipèdia és important llegir-se les seves normes. Si les coneixem i les apliquem, llavors no ens eliminaran pas cap contribució. Si mai heu intentat afegir informació o crear un article i us l’han esborrat és perquè no heu complert alguna de les normes. Generalment es donen a conèixer els motius de l’eliminació, així doncs, reviseu el que heu fet malament i no us desanimeu: torneu-ho a intentar!

A hores d’ara jo ja he creat uns onze articles, ben estructurats i citant les fonts. No me n’han esborrat cap, tots segueixen allà. Per tant, mite desmuntat!

“Els viquipedistes són gent rara”

És clar que tothom és diferent, però potser el públic general té una imatge més estranya del que toca dels viquipedistes, és a dir, dels usuaris que col·laboren a la Viquipèdia. La majoria són persones que tenen una feina i que, en estones lliures, es dediquen a millorar l’enciclopèdia lliure, de forma totalment altruista. No hi ha ningú que cobri per redactar articles, ni tan sols els administradors: és una tasca voluntària.

La Viquipèdia és la primera i més coneguda de les enciclopèdies lliures. No és estrany, doncs, que el seu contingut sigui fiable. I tampoc no és estrany col·laborar-hi, tenint la satisfacció d’haver compartit i ampliat el saber humà.

Bloguer i narrador

Peu de pàgina