La Fira de Circ al Carrer, una mirada històrica

La Fira de Circ al Carrer, que cada mes de juliol porta números circenses a la Bisbal d’Empordà, celebra enguany la seva vintena edició sent un festival de referència a Catalunya i a l’Estat en el seu àmbit. Tres dies d’espectacles que porten, de mitjana, 30.000 persones a la capital baixempordanesa. La Fira de Circ, però, ha seguit un llarg recorregut per arribar a ser el que és actualment. En aquest reportatge ens proposem reviure les primeres edicions de la Fira, celebrades als anys vuitanta, tot recordant alguna anècdota curiosa i visitant les primeres pàgines web del festival.

Una estrena amb èxit i primera polèmica

Públic assistent a un dels espectacles. Foto: Dani Duch / El Punt

L’associació local Paufila es va encarregar d’organitzar la primera edició, que va tenir lloc el 19 i 20 de maig del 1984. Setze artistes, entre els quals destaquen el mag Xevi i també Pep Bou amb Bufaplanetes, es van repartir les actuacions. Es van instal·lar dues carpes al nucli antic i al passeig per acollir-les. El grup Mitja Nota va inaugurar la Fira després d’una cercavila seguida per  prop de 400 persones. Durant el cap de setmana, a més, es va poder gaudir d’unes projeccions de vídeos de circ al Castell.

Cartell de la primera edició. Imatge: El Punt

L’anècdota de la primera edició va esquitxar de ple l’Ajuntament, i és que Ràdio Bisbal, l’emissora local, va quedar “exclosa” de la Fira. Segons explicaven els responsables de la ràdio a El Punt Diari, Josep Maria Tarradellas, president de la comissió de cultura del consistori, “ens ha negat el poder fer ús de les connexions elèctriques, necessàries pel funcionament dels nostres equips mòbils. Segons ell, sense el permís de la companyia FECSA no es podia utilitzar el corrent. Per un altre costat, però, el mateix regidor de Cultura va permetre que altres emissores forànies empressin l’electricitat que necessitaven“. I remataven “que una altra emissora de fora ens passi la mà per la cara en el nostre poble, amb la col·laboració de gent de l’Ajuntament, essent com som nosaltres l’emissora municipal, no és un fet gaire agradable”.

Tarradellas va reaccionar ràpidament enviant una carta al director del diari, en la qual afirmava que “en cap moment no vaig negar el permís a Ràdio Bisbal perquè connectessin o informessin” i aprofitava per explicar la seva versió dels fets.

La plataforma totbisbal tv ofereix un vídeo de la primera Fira de Circ.

L’aventura continua malgrat les dificultats

Vist l’èxit de la primera edició, l’organització va decidir continuar la Fira l’any següent, tot i que va canviar de mes per passar a celebrar-se l’1 i el 2 de juny. El regidor de cultura (el mateix Josep M. Tarradellas) anunciava dificultats econòmiques: “És que calen mitjans i no es pot anar improvisant per tal d’omplir l’expedient. És evident que el factor econòmic suposa un seriós handicap quan es pretenen
organitzar i tirar endavant accions com la Fira de Circ”. Tanmateix, això no va impedir la participació d’artistes de renom com Tortell Poltrona i Rogelio, germà de Charlie Rivel. El mag Xevi, el Circ Perillós i Marceline i Sylvestre repetien un any més.

Instantània de la primera edició. Imatge: totbisbal tv

A partir de llavors, i per diverses circumstàncies, la Fira es va aturar durant uns anys, abans que una entitat local decidís reprendre el projecte per dotar-lo d’una entitat pròpia.

Nuiks omple de circ la Festa Major

L’any 1996, l’entitat juvenil Nuiks va rescatar el projecte de la Fira de Circ emmarcant-la en la Festa Major de la ciutat. En aquesta ocasió, el festival només va durar un dia, el 17 d’agost. L’activitat va començar amb una tamborinada a la plaça de la Llibertat, i va comptar amb tallers de maquillatge i espectacles de Petit Circ de Carrer, de les companyies Carxofa i Guimbarda, Subus, Evalua Leonels Lerenas i del pallasso Claret Clown.

Un moment de la tamborinada. Imatge: Lluís Romero / El Punt

Nuiks va decidir incloure la Fira al programa de la Festa Major per comprovar si tenia acceptació del públic i poder fer-la, més endavant, a part.

La cosa agafa embranzida

La segona edició de la renovada Fira ja va ser independent, gràcies a l’èxit de l’any anterior, però també perquè els diversos actes de la Festa Major havien tret públic als espectacles de circ. El 19 i 20 de juliol la Bisbal va acollir deu actuacions, com Més enllà de la carpa de Desastrosus Cirkus o la representació del mag Marko, que involucrava els clients dels bars de les Voltes. Diumenge al matí es va registrar molt poca afluència de públic perquè, a causa del bon temps, “molta gent va anar a la platja”. Tot plegat amb un pressupost d’un milió sis-centes mil pessetes.

Una de les actuacions. Foto: Jordi Ribot / Diari de Girona

 

 

Buscant la consolidació

Jango Edwards, Leo Bassi i Faemino i Cansado van participar a la tercera edició el 3, 4 i 5 de juliol del 1997. A més, Ràdio Bisbal va organitzar un concurs de rock.

Més endavant, el 1999, la Fira va poder disposar d’una pàgina web on consultar-hi la programació, tota una innovació a l’època. La cinquena edició la van inaugurar la Fura dels Baus amb Furamòbil.

Pàgina web de la cinquena edició

Cap al 2001 els Nuiks es van dissoldre i es va constituir l’Associació Fira de Circ al Carrer, que organitzaria l’activitat a partir de llavors. Prèviament es va convocar un concurs per dissenyar el logotip de la Fira.

Pàgina web de la setena edició

El 2006 la Fira va canviar el format, oferint espectacles simultanis per evitar aglomeracions. Des de llavors, les actuacions no s’han aturat. El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura en Circ, guardó que li ha atorgat molt bona anomenada.

I no ens allargarem més, perquè, segons diuen els organitzadors, “fora nostàlgies, fora glòries i llorers”. En qualsevol cas, ja són vint anys de circ a la Bisbal, i en seran molts més.

Bloguer i narrador

Peu de pàgina